Få et overblik over din økonomi

Et af de første skridt, når du har taget beslutningen om at blive gældfri, er at du skal have et overblik over tilstanden. Du skal dels vide, hvor mange penge du bruger, hvor stor gæld du har, og hvilke muligheder du har fremadrettet.

Det kan godt virke som en stor opgave, hvis du ikke tidligere har arbejdet med ting som budgetter og regneark, men tag kaffe i koppen, og følg denne guide, så vil du have overblik i løbet af en times tid eller to.

Start med at finde dit månedlige overskud

2014-10-25_07-50-15Det første du skal, er at have overblik over, hvor mange penge du bruger hver måned. Til det skal du bruge din netbank og et regneark. Jeg har lavet et budgetskema, som du kan få, ved at tilmelde dig nyhedsbrevet. Det vil være det, som vi tager udgangspunkt i fremover.

Budgetskemaet er sådan opbygget, at du først indtaster alle indtægter, og derefter alle udgifter. Så får du dit rådighedsbeløb, og til sidst får du overblik over, hvad dit månedlige over- eller underskud er.

I regnearket skal du indtaste alle de indtægter du måtte kende til. Du skal medtage alt, også eksempelvis børnetilskud og udgifter til tandlæge. Måske kræver det lidt regnearbejde, men se eksempelvis på, hvad du har haft af udgifter det sidste år.

Du bør selvfølgelig også medtage udgifter som energiforbrug, ferie, gaver og lignende. Hvis der er én ting der er sikkert, så er det at det bliver jul hvert eneste år. Sommerferien plejer heller ikke at svigte, selvom det ofte kommer bag på mange, så de er nødt til at finansiere den slags udgifter med overtræk eller dyre forbrugslån.

Bliver du overrasket af, at der skal købes julegaver hvert år? Så er det på tide at få lagt et budget.

Få overblik over din gæld

gaeldsoversigtNæste skridt er, at du skal have styr på, hvor meget du skylder væk. Til det kan du bruge mit regneark, gældsoversigt, som du også får adgang til når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

I regnearket skal du indtaste alle de gældsposter du kender til. Indsæt dem med restgæld, månedligt afdrag og rentesats. Rentesatsen kan du udelade, men den er god til at give overblik over, hvilke lån der er de dyreste.

Når du har indtastet alle kendte lån, kreditter og gældsposter i regnearket ved du hvor meget du skylder væk. Så er det tid til at tage action på din nye viden om din økonomi.

Hvordan ser det så ud?

Nu ved du, om du har penge til overs hver måned, eller om der rent faktisk er underskud, så din gæld vokser for hver måned. Hvis det sidste er tilfældet, skal du gøre noget. Du er nødt til at gennemgå dit budget, og se hvor du kan spare. En ting er sikkert: Hvis der er et månedligt underskud er du nødt til at spare et eller andet sted.

Skal der spares? Drop Føtex, og handl i Aldi og Lidl i stedet

Skal der spares? Drop Føtex, og handl i Aldi og Lidl i stedet

Så kig dine udgiftsposter igennem. Der er nogen poster, som man ikke kommer udenom. Eksempelvis husleje og elregningen skal jo betales. Selvfølgelig kan du flytte til noget billigere, men forhåbentlig er der andre steder at finde de manglende penge.

  • Har du de rigtige abonnementer? Tag fat i dit teleselskab, og hør om ikke der er mulighed for et billigere abonnement. Ellers er der andre telefonselskaber derude, som gerne vil have dine penge.
  • Bruger du det dyre fitnessabonnement? Hvis ikke, så undersøg, om der er andre muligheder for motion. Måske er det billigere at betale en dyr indgangsbillet til svømmehallen et par gange månedligt, fremfor at betale et endnu dyrere abonnement hver måned, uden at bruge det.
  • Offentlig transport er billigere end at køre selv – Så måske kan du tage bussen, om ikke andet, så engang imellem. Ellers kan du jo cykle.
  • Køber du ind i Superbrugsen og Føtex? Du finder ofte de samme mærker og varer i lavpris- og discountsupermarkeder som Aldi, Netto og lignende til meget billigere priser.

Hvis du har et overskud hver måned er det jo rigtig fint. Men du kan stadig se, om ikke der er en krone at spare et sted eller to. Det er der i langt de fleste tilfælde.

Er der over- eller underskud hver måned? Det ved du, når du har udfyldt budgetskemaet

Er der over- eller underskud hver måned? Det ved du, når du har udfyldt budgetskemaet

Start på at afvikle gælden

Nu hvor du både har overblik, og har fået overskud på den hjemlige betalingsbalance er det på tide at få nedbragt gælden. En af de bedste metoder til det er sneboldmetoden. Den har jeg indgående beskrevet her, så det vil jeg ikke gå i dybden med. Men kort fortalt: Start med at betale ekstra ind på de mindste lån først. Derved får du hurtigt ryddet nogen af dine lån væk, og oplever små sejre undervejs. Det er enormt vigtigt for din motivation.

Den bedste metode til gældsafvikling er sneboldmetoden – Læs mere her

Stands ulykken – Klip dankortet over

Nu hvor du har et overblik, er det tid til at gøre noget ved din gæld. Da det at blive gældfri er 80% viljestyrke og 20% økonomi, skal du starte med en temmelig dramatisk handling: Du skal nemlig klippe dit dankort eller andre kreditkort over. Ulempen ved kreditkort er, at du kan bruge flere penge end du har. Du kan kort sagt overtrække dit dankort. Derved ødelægger du det gode arbejde du har gjort med budgettet, hvis du bruger næste måneds penge inden de er udbetalt.

Så: Frem med saksen, og klip kortene i stykker. Dernæst skal du kontakte din bank, og bestille et debetkort. Fordelen ved debetkort er, at du ikke kan overtrække. Du kan kun hæve det der står på kontoen. Derved kan du aldrig bruge penge du ikke har.

 

No comments yet.

Skriv et svar

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes